Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Tegenwoordig is het essentieel om te kijken naar materialen die niet alleen functioneel zijn, maar ook vriendelijk voor onze planeet.

Een boom is een levend wezen waaraan ieder jaar een jaarring van hout groeit. Tekeningen in het hout maken dat elk meubel uniek is. Tevens is hout ook een duurzame keuze. Houtwerk Hattem verteld jou graag meer over deze duurzaamheid en de voordelen van hout.

“Een interieur met hout zorgt voor een natuurlijke sfeer. Zo breng je buiten naar binnen en creëer je een rustgevende omgeving.”

Duurzame keuze van een houten Woonkeuken

Hernieuwbare bron

Een boom is een uniek & levend wezen waar ieder jaar een ring van hout aangroeit. Hierbij hebben bomen alleen de kracht van koolstofdioxide, water en hulp van de zon nodig. In samenwerking met o.a. Staatsbosbeheer worden voor Houtwerk Hattem bomen gekapt op een duurzame manier in de Nederlandse bossen. Deze bomen die hiervoor gekozen worden hebben bijvoorbeeld hun doeldiameter bereikt of hinderen andere bomen binnen hun groep. Takken waaruit geen planken gezaagd kunnen worden, worden achtergelaten als voeding voor het bodemleven. Zo dragen wij ook bij aan het behoud van de bossen en een gezond ecosysteem. Houtwerk Hattem is het enige bedrijf in Nederland dat het hele proces van boom tot meubel in eigen handen heeft.

“Wist je dat grondstoffen zoals erts en aardolie eeuwenlang nodig hebben om tot ontwikkeling te komen? Hout kan al geoogst worden tussen de 50 en 100 jaar. Per hectare groeit er in Nederland circa 7m3 hout bij. De oogst is al decennia lang minder dan dat er bijgroeit en dat is positief.”

Minimale milieubelasting

In tegenstelling tot veel andere bouwmaterialen, belast hout het milieu minimaal. Het productieproces van hout vereist veel minder energie en veroorzaakt minder vervuiling dan bijvoorbeeld staal of beton. Het proces van hout tot verwerkbaar materiaal vereist bijvoorbeeld geen hoge temperaturen zoals bij het smelten van metalen. Hierdoor wordt de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk verminderd.

Hout kan in tegenstelling tot veel andere materialen, vaak aan het einde van zijn levensduur gerecycled worden of op een milieuvriendelijke manier worden afgebroken. Wist je dat we bij Houtwerk Hattem ons eigen resthout gebruiken voor verwarming van onze droogkamers & gebouwen, waardoor wij geen fossiele brandstoffen nodig hebben. Zo is het cirkeltje weer rond.

“Al sinds 1958, toen onze prachtige fabriek gestart werd, zijn wij bezig met duurzaamheid.”

Houtwerk Hattem Martijn

Langdurige levensduur

Eén van de meest aansprekende eigenschappen van hout is de buitengewoon lange levensduur. Hout is van nature bestand tegen vele vormen van slijtage en corrosie. Wanneer hout toch beschadigd raakt, kan het gemakkelijk worden hersteld door bijvoorbeeld opnieuw te schuren en te lakken. Ook kan hout gemakkelijk hergebruikt worden door het opnieuw te verwerken in houten meubels.

Houtwerk Hattem is gespecialiseerd in het maken van duurzame houten Meubels- en Woonkeukens die decennia lang mee gaan. Bij ons komt het ook voor dat klanten hun Woonkeuken meeverhuizen, opgeknapt & eventueel aangepast.

“Hout is sterk, slijtvast en bestand tegen dagelijks gebruik. In vergelijking met veel synthetische materialen behoudt hout zijn kwaliteit en schoonheid na verloop van tijd. Het kan worden opgeknapt of opnieuw afgewerkt, om het een frisse uitstraling te geven.”

Vacature interieuradviseur en ruimtelijk vormgever als stagiaire
Duurzame keuze Woonkeuken
Houten Bureau Zakelijk
Duurzame keuze badkamermeubel