De Bosgroepen organiseerden de laatste zaterdag van februari de 23ste rondhoutveiling in Arnhem. Wij mochten er ook weer voor de 23ste keer bij zijn! Op deze Nederlandse veiling worden de mooiste stammen uit het Nederlandse  bos en plantsoen opbod verkocht.

Het betreft rondhout van uitzonderlijke kwaliteit, dat gebruikt wordt voor het vervaardigen van keukens en meubels.

Nederlandse kwaliteit stammen

Met de Rondhoutveiling wil de Unie van Bosgroepen de aandacht vestigen op de hoogwaardige kwaliteit van Nederlands hout en ervoor zorgen dat boseigenaren er een goede prijs voor ontvangen. Het hout komt uit goed beheerde bossen uit Nederland. Wij vinden het dan ook bijzonder mooi dat we jullie een uniek product kunnen leveren met hout uit de buurt, misschien wel uit een gebied naast jullie woonplaats.

Nederlandse houtsoorten

Wij maken dus van Nederlands hout diverse meubels, badkamermeubels en keukens, maar niet elk hout is natuurlijk geschikt hiervoor. De houtsoorten die je bij ons voorbij ziet komen zijn voornamelijk: Douglas, Iepen, Esdoorn, Essen, Noten en Eiken. Stuk voor stuk prachtige houtsoorten met elk hun eigen tekening en kleur. Wil je de verschillende houtsoorten met elkaar vergelijken? Lees hier verder.

Hoe verloopt zo’n veiling?

Twee weken voor de veiling kun je de boomstammen komen bekijken. Ze liggen dan klaar op de rolbaan en worden per bosgroep geveild. Met behulp van de catalogus, waarin alle bosgroepen staan vermeld, kun je bepalen welke groepen je graag wilt kopen.

Op de dag van de veiling kun je bieden op de bosgroepen waarin je geïnteresseerd bent. Afgelopen zaterdag hebben we stammen gekocht uit verschillende delen van Nederland, waaronder Westmalle (Zuid-Nederland), Driene (Midden-Nederland) en Oranje Nassau Oord (Midden-Nederland).

Alexander Pechtold was ook aanwezig bij de veiling. Vanaf volgend jaar is het de bedoeling dat hij de rol van veilingmeester op zich neemt.